четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Предимствата да притежавате стар автомобил.

Автомобилният пазар всяка година се опитва да свали максимално много цените за нов автомобил и да ви предложи много по-малко нерви в ремонтирането на старата трошка. Защо да късате нервите си със стара кола, след като можете да вземете нова на кредит и просто да забравите за всички ремонти и проблеми през следващите 5 години. Срещу скромна сума можете да получите нов автомобил и гаранция, стига да бъдете готови да преглътнете егото и да приемете, че няма да карате нещо толкова луксозно. Новите автомобили имат своя чар, но също така крият и много подводни камъни. И докато разглеждате шоуримите, ние бихме искали да се фокусираме върху старите автомобили и ще изредим причините, които биха могли да замислят и най-големите скептици. Защо трябва да си купите стар автомобил:

1. Евтини са
Благодарение на вносът на автомобили от цял свят, можете да откриете достатъчно добри коли на достъпни цени. Това означава, че една прилична машина ще бъде на стойност от 1/3-та от цената на новата кола, а ако се сдобиете с немски или австрийски автомобил, тогава имате всички шансове да сте попаднали на педантичен собственик, който е сменял всичко. Шансовете да попаднете и на кола от апокалипсиса също не са малки, ала точно по тази причина е препоръчително да разглеждате сервизите с майстора си, а не с добрите приятели.

2. Ремонтите не са разоряващи
Има автомобили с доста претенции и скъпа поддръжка, но има и коли, чийто основен ремонт на двигателя може да бъде направен за не повече от 1/3-та от стойността му. Резултатът ще бъде достатъчно добър, а животът му ще бъде много по-дълъг и безпроблемен от някои машини на новото поколение. И както казваше един таен майстор от Обеля "Някои коли са направени за каране, други - за правене.". Не си мислите, че с новата кола няма да има проблеми - все още не са известни и дори може да не се покриват от гаранцията.
3. По-мощни и яростни
Постоянното редуциране на двигателите и намаляването до 3 цилиндъра изобщо не може да вдъхва особено доверие. Навлизането на алуминий и пластмаса в автомобилостроенето също не трябва да се толерира, но в край на сметка говорим за разходите на автомобилни гиганти, а не за качеството на самата машина. Това означава, че вместо добрите стари и ковани бутала от стомана, получавате нещо далеч по-слабо, сдобивате се с електрическо турбо, което никога не спира да се върти и още много други малки бонуси. Забавлението с новата технология е гарантирано, но и краткотрайно, докато старите лами все още имат сили, за да разплакват своите наследници на магистрали и други специални локации.

4. По-малко екстри
Колкото и да напредва електрониката в света, механиката винаги ще бъде по-добра и надеждна. Наличието на милиони чипове и екстри превръща всеки автомобил в роб на сервиза и онези умни хора с лаптопи. Умната кола углопява, когато бордовият компютър започне да изписва грешките, а той е толкова взискателен, че започва да полудява дори и след като смените летните със зимни гуми и налягането се е променило достатъчно, за да отчете разлика. Старите коли нямат такива проблеми - движат се с гуми на всякакво налягане. В повечето случаи можете да желаете само ABS и климатик, за да не изгорите през лятото. Екстрите са склонни да се чупят и когато това стане - изобщо не искате да поглеждате сметките.

5. Старите коли правят шофьори
До това заключение стигнахме, след като няколко години наблюдавахме как заможните прелестни дами връщат своите луксозни напомпани возила с нова тунинг форма на акордеон. Когато ESP-то не може да помогне, започвате да придобивте антидрифтърските навици, осъзнавате кога колата ви ще поднася и колко опасности дебнат във всеки следващ завой. Липсата на компютри прави хората по-внимателни и по-малко авантюристични, а и животът винаги е бил твърде ценен, за да го доверим на компютър. Освен мускули, получавате рефлекси и допълнителни знания за свещеното ДВГ.


6. Все още са красиви
По някаква причина не можем да открием почитател на Mercedes-Benz, който да не се трогва, когато види запазен 300 екземпляр. Същото важи за почитателите на Subaru, Honda, VW и редица други марки. Ретро автомобилите са изключителна страст и запазват духа на чистия бензин в кръвта. За тях все още се говори, че са създадени с душа, която липсва в новото поколение и всяко следващо такова.

7. Шансове да повишат цената си
Притежателите на VW Golf GTI MK1 ще ви кажат, че стойността му расте с всеки изминат ден и доброто им състояние може да ги превърне в златна мина. Феновете на ретро Subaru дори не продават колите си и се кълнат във вярност до края на дните си, следователно няма защо да говорим за тях, а собствениците на стари BMW-та гарантират, че техните са най-бързи. Да притежавате стара кола не е особено проклятие или образ на финансовото състояние. Понякога това е разумният начин да притежавате истинска и вярна машина, която спокойно би могла да обиколи света. Все пак има достатъчно доказателства в клуба на милионера на километрите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар