четвъртък, 26 май 2016 г.

Най-модерните пътища ще се правят от утайка от кафе

Идеята е на австралийски инженери от Swinburne University of Technology в Мелбърн.
В Австралия кафе културата е сериозно развита - толкова сериозно, че американската верига Starbucks предлага в заведенията си менюта с полезни, обяснителни схеми.
Именно любовта към кафето и няколкото чаши от еспресо, изхвърляни в кошчето всеки ден, подтикват учения Арул Арулраджа към едно от неговите най-важни открития.
Запаленият по рециклирането мъж се замисля за какво друго може да се използва утайката от кафе, изхвърляна ежедневно от кафенетата по света. И стига до отговора – за строеж на пътища.

По време на изследването, в което се включват и учени от Китай и Тайланд, е установено, че утайката от кафе има потенциал като строителен материал, защото е еднакво податлива както за изграждането на пътища, така и на тротоари.
Материалът за експерименти учените събрали от кафенетата около университета. След това изсушили утайката в пещ на 50 градуса в продължение на пет дни.
След това я пресели и смесили с шлака и алкален разтвор, което я превърнало в устойчива сплав. Нея пресовали на  цилиндрични блокове, които се оказали достатъчно устойчиви, за да бъдат използвани за земно платно, което се полага под асфалта при строежа на пътища.
Според учените в град като Сидни от консумацията на кафе остават 3 000 т утайка годишно. Ако се съберат отпадъците от всички кафенета в Мелбърн, пък могат да с изграждат по 5 км път годишно.
Арулраджа посочва, че това ще спести използването на сериозно количество кариерни материали, а от там вредните въглеродни емисии ще отчетат голям спад.
Учените очакват строителни компании да се свържат с тях, за да им представят метода си, който отговаря на всички критерии за устойчиво развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар